“Fundația Surorile Clarise ale Sfântului Sacrament”, este condusă de o mică comunitatea de surori „Clarise Franciscane Misionare ale Sfântului Sacrament”. Din 1998, în Centrul Rezidential “Surâsul Marielei”, din orașul Brăila (România), copii și tineri cu probleme familiale și sociale sunt primiți, sprijiniți și îngrijiți. În anii ‘90 Brăila era unul dintre orașele cu cel mai mare număr de orfelinate din întreaga țară. Copiii singuri, fără familie, nu beneficiau de asistență socială, trăind la marginea societății, pe străzi. Copii care cu timpul au dobândit comportamente care denotau suferință psihică, dintre care mulți și-au petrecut anii copilăriei în spitale de psihiatrie, în ciuda faptului că erau sănătoși, fiind internați promiscuu împreună cu adulții și în condiții igienice inumane. De atunci, surorile au încercat să-și aducă contribuția, prin înființarea Centrului Rezidential, acesta devenind un loc important pentru combaterea suferinței în rândul tinerilor și copiilor, iar în 2004, am deschis și un Centru de Zi.
Specialiștii fundației impreună cu personalul religios îi susțin pe tineri în fiecare etapă a vieții și a cotidianității: de la implicarea școlară, până la pregătirea personală, la sprijinul psihologic în vederea integrării pe piața muncii pentru cei mai în vârstă, astfel încât aceștia să-și poată construi un viitor mai bun.
În mai bine de douăzeci de ani, cât a funcționat Centrul Rezidential, am ajutat și sprijinit mulți copii, tineri, cât și familiile acestora, datorită ajutorului multor binefăcători. Pe lângă donațiile în bani, a fost construită și o rețea de prieteni italieni și români care au pus la dispoziție timpul și profesionalismul lor pentru a oferi copiilor noștri o familie. Studenți, asociații de voluntariat, din țară și de peste hotare, familii și profesioniști ne-au însoțit în această călătorie de-a lungul anilor, permițându-ne să desfășurăm proiecte în teritoriu: tabăre, excursii, ateliere de dezvoltare personală, circul în parohie, misiunea clovnilor, laboratoare creative de toate felurile, misiunea în centrul de detenție pentru minori, formarea profesională cu ajutorul centrului antidrog local, desfășurarea unor activități de schimb în colaborare cu unele grădinițe și școli primare. Mulțumită tuturor, am sprijinit în teritoriu grădinițe, centre de reeducare minori, centre pentru copii cu dizabilități, centre de zi.
Fundația este un punct de referință important pentru comunitatea orașului Brăila și de agregare pentru toți cei care doresc să facă un bine.
EVOLUȚIA MISIUNII
In 2019, Fundația și-a canalizat resursele materiale si profesionale pe Centrul de Zi. Acesta din urmă are ca misiune prevenirea separării copilului de familia naturală cât și prevenirea abandonului școlar.
Un serviciu important pentru comunitate, dar mai ales pentru copiii care trăiesc într-un context social dificil. Evident, pentru a atinge acest nou obiectiv, avem nevoie de contribuția tuturor, pornind de la instituții, până la micile contribuții ale multor prieteni pe care Congregația îi are în lume și care ne demonstrează disponibilitatea lor, deoarece: la momentul potrivit, după cum a spus Sora Serafina, fondatoarea Congregatiei, “Providența nu se termină niciodată”.
România se confruntă cu una dintre cele mai grave probleme sociale din ultimii ani: copilăria abandonată. O întreagă generație marcată de abandon și greutăți, de care autoritățile române au început să se ocupe doar în ultimii ani. Spre deosebire de ceea ce se întâmpla în anii nouăzeci, astăzi populația trebuie să se confrunte cu o nouă situație de urgență: dezintegrarea nucleului familial. Criza economică, lipsa locurilor de muncă, salariile foarte mici ale muncitorilor români, care se confruntă paradoxal cu costul ridicat al vieții și mai ales cu costul bunurilor de consum fundamentale, determină multe persoane să emigreze, în special în Italia și Spania. Mai ales femeile pleacă să-și găsească un loc de muncă care să le permită să își întrețină familia rămasă în România. Astfel, are loc un nou fenomen de destrămare a nucleelor familiale și în mod clar, consecințele le plătesc din nou copiii: acești “copii fără mamă”, “orfanii cu părinți în viață”, rămân în îngrijirea taților, bunicilor sau mătușilor și unchilor care deseori nu au condiții de trai minim acceptabile: alcoolismul este răspândit pe scară largă și în plus, amenințarea cu pedeapsa fizică este o metodă educațională foarte comună. Orașul nostru, Brăila, la nivel național, este cel în care se înregistrează cea mai mare rată de abandon școlar (2,3% din populația școlară față de 1,8% la nivel național).
Scopul fundamental al înființării acestui Centru de Zi este cel de a-i ajuta pe acești copii, de a le oferi un loc în care să-și poată trăi copilăria și în care să crească în liniște. Un centru care să poată primi copii cu vârste cuprinse între cinci și doisprezece ani, ale cărui scopuri sunt următoarele:
– Prevenirea separării copilului de familia naturală sau susținerea familiei monoparentale
– Prevenirea abandonului școlar
– Dezvoltarea autonomiei
– Educația părinților
În orașul Brăila nu există centre de zi funcționale în momentul de față. Singura realitate este un loc în care niște bunici încearcă să susțină un proiect “Bunici și nepoți” care se luptă să decoleze. De aceea, învestirea resurselor și a eforturilor în acest proiect ar însemna remedierea unei nevoi urgente a copiilor și a familiilor acestora.
Sprijinirea Comunității ar însemna aducerea unor beneficii nu numai copiilor ci și familiilor lor. În Centrul de zi, sunt prevăzute intervenții în sprijinul părinților și familiei. Pentru a înlătura stigmatul aplicat copiilor români întâlnit dese ori în literatura de specialitate, și anume aceea de atașament dezorganizat.
Centrul este deschis în fiecare zi de luni până vineri pe tot parcursul anului. Alături de surori, o întreaga echipă de specialiști (psiholog, logoped, educatori, pedagogi, asistent social) și voluntari din comunitatea locală, lucreaza cu cei 24 de copiii. Aceștia ajung în centru pe la ora 11.30 până la orele 18.00, când centrul se închide. În timpul șederii lor, pe lângă servirea mesei și efectuarea temelor școlare, există momente de joc, activități recreativ-educaționale (teatru, laboratoare handmade, programe de dezvoltare personală, activități sportive, excursii, etc.). Pe lânga aceste activități importante sunt și întâlnirile cu părinții / aparținătorii copiilor, organziate de specialiștii fundației în vederea dezvoltării unei rețele care să susțină copilul chiar și în momentul în care nu mai este la centru. De asemenea, un rol important îl joacă și programul “Școala pentru părinți” unde aceștia sunt îndrumați și susținuți în asumarea rolului parental.